jiný obsah pojmu příroda NPŠ
Autor : Jiří Vítovec , 24.03.10  08:26

Vážení přispěvatelé do těchto stránek,
skloňujeme přírodu ve všech možných pádech, v návaznosti na přítomnost člověka a jeho zájmů, případně i z hlediska podnikatelské činnosti v turistice. Já se však domnívám, že součástí tohoto regionu, který nese titul NPŠ je také jiná stránka a historie, než pouhá příroda. Myslím tím geologii území a jeho montánní historii. Faktem je, že s geologií se celkem slušně vypořádal objekt poblíž Antyglu, kde je pro návštěvníky uvedeno vše, co by, pokud chtějí, měli vědět o této součásti přírody.
Na území NPŠ jsou však desítky míst, kde probíhala hlubinná těžba nerostů a které by si zasloužily, aby byly vedeny a uznávány stejně tak, jako jsou uznávány jiné zajímavosti a zvláštnosti, kterými se pyšní oblast Šumavy. Montánní historie, hovořící o práci a životě lidí překlenuje časově údobí několika staletí a nemalou měrou se obsah její činnosti podílel na vývoji tohoto regionu. V Muzeu Kašperských Hor je sice určitým způsobem tato část historie uvedena, ale je to jen torzo toho co na území NPŠ v hranicích našeho okresu existuje.
Jestli pak, přísní ochránci různých zón parku, mají zmapovanou i tuto stránku související s přírodou a jestliže ne, pak se ptám, zda nejsme opět někde tam, kde na jedné straně s velkým nadšením něco budujeme či připravujeme a na druhé straně, stejně významné záležitosti opomíjíme.
ZpětReakce